Path Početna strana > O instrumentu
Za frulu važi da je majka svih muzičkih instrumenata. Ako izuzmemo udaraljke, frulu možemo smatrati najstarijim muzičkim instrumentom. Mnogi narodi u svojoj tradiciji imaju frulu u nekom obliku. Za njen nastanak i razvoj vezane su mnoge legende (priče, bajke, basne, muzička dela...)

Jedna od njih govori da je prvu frulu odsvirao vetar na slomljenoj trsci. Čovek je zatim samo oponašao prirodu. Srpski narod je na fruli izrazio osećanja na sebi svojstven način. Frula je "veseo" instrument. Na njoj su se najcesce izvodile melodije uz koje se ljudi vesele (na svadbama, slavljima, prelima i igrankama).

MATERIJAL I IZRADA:
Frule izrađujemo od drveta čiji je odabir ustanovljen tradicijom izrade. Nekada je u svakom srpskom selu postojao neko ko je umeo da napravi frulu (i da na njoj nešto odsvira) bilo od šuplje stabljike zove i trske, bilo da buši komad nekog drugog drveta. Ova tradicija je potvrdila one vrste drveta čije rezonantne karakteristike daju fruli najbolji zvuk: šljiva, kruška, dren, bagrem, javor, klen...

Drvo se suši prirodno najmanje pet godina. Dužina sušenja zavisi od vrste drveta, to je vreme potrebno da se ono na prirodan način oslobodi viška vlage. Posle sušenja pristupa se izradi koja je najvećim delom ručna. Svakom primerku se posvećuje posebna pažnja. Prilikom izrade naročito se vodi računa da instrument pored lepog zvuka i izgleda bude lak za sviranje.
Copyright © 2009/2017 Milorad Marić & Art VJ Media, All rights reserved, Sva prava zadrzana!